Monday, April 3, 2017

Bercuti di Sapporo,Japan winter 2017: Day 2(Takino suzuran hillside park)

Assalamualaikum..hai semua!

Untuk hari kedua di sapporo, aku plan nk g main ski kat takino suzuran hillside park..ade beberapa pilihan tempat main ski di sapporo..yg paling femes raseye di Teine..dari sapporo station kalau nk g ke Teine kne naik JR train..mula2 ktorg nk g teine,pastu bila survey punya survey..aku terjumpa tempat main ski n sangatlah murah berbanding di Teine...Takino suzuran hillside park ni bukan ski resort tau..tempat ni adalah park yg dibuka every season..untuk musim sejuk,park ni akan dibuka untuk main ski..yang paling penting entrance fee adalah free!

Antara tarikan/permainan snow:
1. Snow shoe = FREE!
2. Tube sledding = FREE!
3. Rental ski equipment = 2570¥
    Lift tickets = RM6 (kalau xsilap)

Cara-cara pergi ke Takino suzuran hillside park:
Sapporo station - makomanai station (200¥ kalau xsilap) - cari bus station - naik chuo bus nombor 102(kalau xpasti boleh jek tanya driver bus or staff kt situ-they r friendly n helpful,dont worry) - naik ke kawasan pergunungan..the view is amazing..u can see rumah moden jepun..cantik.. - bus akan hantar betul2 depan pintu masuk..senang kan..hehe


Takino suzuran..berbaloi pergi sini...best!!


Walaupon tube sledding ni free..tapii korang xyah susah2 angkut tube ni naik atas gunung..pakai kabel..siap ade staf jaga..aku just duduk dlm tube n Gerak ke atas..bes kann..hehe

Da smpai kt atas ...tunggu turn beratur nk sledding..


Snow shoe..the equipment is free..just amik kt kaunter dalam jek..ade trail korang boleh ikut..tapi ktorg wat trail sendiri pastu patah balik sbb da penat..haha

View tu cantek kan...=)


Me..=)


Area tube sledding..ade dua tempat rehat..satu depan tube sledding nih..lg satu dekat ngan entrance..masa ni my niece da nangis xtahan sejuk..so my mom n her stay dlm rest area..main2..hehe

Mak ckp salji ni mcm tepung sagu..kesat2..n mmg btol pon tau..cuba korang pegang..hehe


Dlm rest area,boleh main2..my niece n her new friends..=)


Dlm pondok utk tunggu bus kt bawah pintu masuk takino suzuran..=)

Notes: ktorg xsempat main ski..sbb nak kejau bus..sedihh..last bus kul3petang tau..jangan terlepas lak...mereput dlm salji kang..hehe

0 comments: