Wednesday, March 29, 2017

Bercuti di Sapporo, Japan winter 2017: Day 1(sightseeing area sapporo)

Assalamualaikum...hai semua!

Aku n family telah bercuti di sapporo,japan bulan februari yg lepas...pengalaman yg xdapat aku lupakan...bes sangatttt g jepun..org2 jepun semua friendly..πŸ‘

1. Flight
Flight ktorg waktu mlm ye..11pm..smpai di New Chitose Airport pukul 7 pagi..lebih kurang 7jam..ktorg naek Airasia...flight mlm tu agak scary la..sbb asik gegau jek..alhamdulillah selamat smpai jepun..hehe..harga tiket ktorg dpt RM1300 return siap luggage..agak murah la kot..

2. Penginapan
Ktorg sewa apartment melalui airbnb..sgt2 la recommended..tapi harga ktorg dpt RM2k..sebab ktorg survey lambat..semua rumah da penuh kot..bayangkan tiket da beli..kalau xdpt rumah,kenala tdo kt tepi jalan..nasib baik ada jumpa rumah yg kosong n dekat ngan sapporo station..8min walking jek..ktorg rase berbaloi dengan harga 2k tu..owner rumah ktorg sgt2 detail bg direction ke rumah tu..senang jek cari..sebab utama ktorg pilih airbnb sbb ade kitchen..senang nk masak..sbb kt sapporo hanya ada 3restoran halal n harga agak mahal..jimat sgt kalau masak sendiri tau..

3. Pocket wifi
internet sgtla penting masa travel ni kan..nk update gambar2...nk wassap senang..kan..kalau beli simcard,rase mcm mahal nau jek..xberbaloi..kalau nk rent pocket wifi,berbaloi sebab boleh share ramai orang kan..tapi lagi berbaloi kalau kes mcm ktorg..owner airbnb ktorg bg pocket wifi! Omg!..mase dia email direction rumah tu,dia mention dia ade bg pocket wifi n u can bring it out! Mase tu mcm xcaye jek..pastu ktorg xplan la nk beli pocket wifi..bila sampai rumah,terus cari pocket wifi n ADA! jimaaat duit..n lajuuu jek internet..best sangat2!πŸ‘

4. Makanan
Ktorg bawak bekal brahim's n beras..nk bawak sambal tp takut xlepas imigresen..dalam flight, korang akn dpt borang declare barang/makanan..antara makanan yg kne declare beras & produm daging..so korang just tick jek yg mana korang bawak..dont worry..bila smpai imigresen sana, dorang xbukak luggage check pon..bak kata kawan aku, org jepun xgeti sgt english,so dorg pon xnak tanya banyak2..haha..lepas makan brahim's 4hari tu, loya dah tekak..rindu nk mkn nasi minyak..tetibe..haha

5. Pakaian musim sejuk
Kat sapporo ni selalu hujan salji tau..so pilih winter jacket yg kalis air n ade hoodie..kalau xde hoodie boleh beli beanie..mafla wajib sebab sejuk sangat..kalau nm jimat,beli jek kt bundle..br rm10..cantik2 jek..winter boots wajib..tp tula susah cari..aku beli kt verns harga RM100+..ade 50%..dpt RM50+ jek..boots tu sgtlaaaa selesa n kaki xkebas pon..jgn pakai sport shoes..sbb my sis pakai kaki kebas..nanti aku akan share ade satu kedai 2nd hand kt sapporo..boleh beli situ jek..gloves pon elok pakai yg kalis air..stokin beli yg 100% wool..lg tebal dpd cotton..

Di kejiranan apartment ktorg..snow ade dimana2!

Baru mula2 keluar dpd building sapporo station..snowfall! Excited gle mase tu..hehe

Dalam JR train..airport ke sapporo station..

Dlm new chitose airport..odw ke JR station utk amik train..

Tgh tunggu JR train ke sapporo station..

Kereta kt parking dorg biau beku cmtu jek..camne nak jalan tu..hehe

My 1st time pegang snow..that feeling..priceless..!

Trus g kedai..cari telur n minyak masak...mostly org jepun xtau english tau..egg pon xpaham..chicken pon xpaham..so korang pandai2 la cari sendiri..tp kalau tanya direction,dorg beriya sangat nk tunjukkan jalan walaupun dorg cakap jepun..so nice of them...=)

Lorong penjalan kaki..hati2 jalan tu...aku berjaya xjatuh dlm mase 5hari kt jepun tu..haha

Notes: harap2 tips aku ni berguna untuk sesape yg nak g bercuti di sapporo..tunggu next entry day 2 ok..sooonn..=)

Monday, March 27, 2017

Tips bawa stoller ke luar negara musim sejuk.


Hai semua..kali nih aku nk share tips bawa stroller ke luar negara musim sejuk dan cara2 bawa stroller ke dalam flight...bln feb yg lepas aku n family pergi holiday kt sapporo, japan...dan aku bawa ank buah aku sorang (3tahun)...so ktorg decide nk bawak stroller...budak2 ni kalau jalan sekejap jek pastu ckp 'penat'..mana larat nk dukung wei..12+kg kot..patah lengan...haha..

1. 1stly, masa nak drop luggage...bgtau korang ada bawak stroller..and staff akan bg tagging utk lekat kt stroller..yg bagusnya, berat stroller TIDAK TERMASUK dgn berat luggage..xkesahla stroller korang tu berat cmne pon kan..so korang xyah risau psl terlebih berat ke ape k..tp better bawa stroller yg ringan n compact..senang nk bawa mana2 kan..

2. Lepas da dapat tagging, korang boleh sorong stroller smpai pintu flight..jgn xcaye..hehe..better masa nak masuk dlm flight, korang da boleh bgtau staff yg korang bawak stroller..mase pergi ke jepun aritu,staf amik stroller ktorg n letak kt dlm flight(bahagian depan flight i guess)...mase balik ke malaysia pulak, staf ckp stroller ktorg compact enough utk letak kt atas kepala tu jek..kalau staf tolong simpankan stroller korang,masa nak keluar dari flight,staf da letak siap2 korang punya stroller kt laluan keluar tu..dont worry ok..πŸ‘Œ

3. Ktorg bercuti masa musim sejuk..so before pergi tu, rase risau jugak..xlicin ke roda stroller nnti kan..tapi alhamdulillah ktorg bawak stroller..mmg berguna sgt..sbb licin la lg senang nk sorong..haha..ank buah aku pon selesa jek dok dalam tu..boleh cover dia dgn blanket..selesa jek dia..hehe

4. Tak semua tempat ada lift atau stroller friendly kan..its ok..kalau jumpa tangga tu, kenala angkat stroller tu ngan my niece skali dlm tu..haha..org jepun siap ketepi bg laluan..haha..

Ni gambar dekat subway sapporo station..kalau xsesak, ktorg sorong jek stroller masuk subway..haha..kalau sesak, pndai2 la korang lipat k..

Tengok tu..my niece selesa jek terbaring dlm stroller tu..hehe

Depan former government office hokkaido..mase ni my niece tdo dlm stroller tu..see sgt2 berguna kan bawa stroller..😊

Notes: ktorg guna stroller jenis aldo compatto..mmg tahan lasak..recommendedπŸ‘

Sunday, March 26, 2017

I am back!

Assalamualaikum semua...haiiii..lama btol xmenaip dlm blog..rinduuu..rindu jugak dekat kwn2 blogger yg dulu2..nanti aku cari sorang2 ok..hehe..azam tahun nih nak aktif blogging balik...byk benda aku nk cite dlm nih..tungguuuu..

Notatangan: kpd reader yg br singgah blog aku..selamat berkenalan...😎