Monday, October 24, 2011

hukum memandulkan kucing...

da lama aku xbuat entri yg berilmiah sikit..
so kali nih aku nk cite psl hukum memandulkan kucing..
mase aku intern kt jbtn veterinar...
aku ade attend seminar pemandulan kucing...
mase tuh pon dorg de argue psl hukum memandulkan kucing nih...
ramai yg berpendapat bahawa kalau da mandulkan kucing...
kucing tuh hilang trus keinginan sex...
jgn trus nk jatuhkan hukum...
kite kene tahu prosedur+faedah+akibat dpd sesuatu perkara...
jgn ikut sedap mulut jek...

harus memandulkan kucing
mmg ade percanggahan pendapat dpd ulama2...tapi JAKIM pernah mengeluarkan kenyataan pada tahun 2002 :

Bahawa mengembiri binatang kesayangan seperti kucing atau anjing hukumnya adalah diharuskan dengan sebab-sebab tertentu iaitu bagi menjaga muslahat ummah.(FelineMalaysia.com)

bagi sesiapa yg ingin mengetahui hukum dgn lebih lanjut...boleh menghubungi mana2 ustaz/ustazah yg berdekatan...=)

faedah memandulkan kucing
ramai yg nak kucing dorg gemuk gebu manja...satu jek cara dia...mandulkan kucing tersebut...mase aku intern...kucing2 yg gemok dtg kt klinik tuh sume da mandul...manja gileeeeeeeeee....

prosedur mandulkan kucing
setiap vet ade cara masing2 nk mandulkan kucing nih...tp basic steps still sama...bagi kucing betina mmg akan bedah n ikat tiub fallopio..n some vets akan buang trus ovari utk elak dpd jangkitan kuman sekaligus myebabkan cancer...utk kucing jantan pulak just potong dia puye balls kt luar tu jek..5minit da siap...kite bukan nk bodohkan kucing tuh atau buat kucing tu lembab...bila mandul...kite prevent kucing dpd pregnant(kucing betina) n jgn jadik liar (kucing jantan)...keinginan sex still ade...kucing still boleh mating...n kite jgn pk keinginan sex haiwan nih sama mcm manusia...24hrs...dorg ade musim2 ok...mcm jugak pemandulan manusia...ade belajar biologi tingkatan 5 raseye...bagi perempuan ikat tiub fallopio(kekal) n bagi laki pon ade jugak(xigat-->mls nk google=p)..tp yg da mandul pon still ade wat sex kan...

keburukan tidak memandulkan kucing
kucing betina ----> sume pon tau kan...kucing betina nih kalau xmandul...asyik beranak jek keje dia...kdg2 kesian gak...betina sekor jantan 5 ekor...how come?hehe...agaknya kucing betina tu da lali asyik kene rogol jek...kite pon kesian tgok kan...kalau da mandul...kucing betina still kene rogol tp xpregnant...ade jugak kes kucing betina keguguran lahir xckup bulan etc...sama mcm manusia...kite nak selamatkan nyawa kucing tu jugak kan..

kucing jantan ----> mase aku kecik2...suke nk bela kucing jantan..sbb kucing jantan xde beranak pinak senang jaga....tidak sama sekali ye...kucing jantan bila da sampai tahap dewasa/tua...dia akan start kencing merata2 utk tanda kawasan dia...n aku br noticed bila CING(kucing aku) kencing merata2...padahal b4 nih dia pandai berak kencing kt luar umah...br aku paham CING da dewasa...so mmg sgt susah...everytime CING masuk umah kene perhati kan dia...kalau dia kencing jugak...kene mop lap bagai...n skang CING da xduduk umah..sbb keje dia jaga kawasan umah aku + kejau betina...siyes rindu zaman tengok CING maen patung anjing laut+bola dia...ayah aku yg bantah sekeras2nya nk mandulkan kucing...hoho..

harga pemandulan kucing klinik kerajaan
utk harga veterinar melaka
kucing betina = rm60
kucing jantan = rm30
klinik swasta lagi mhal dpd klinik kerajaan...siap ade yg kene overnight...n 4 sure ade extra charges kan...tp lau klinik kerajaan pas da siap tuh da boleh amik trus...n pastu ikut jek arahan2 vet...biarkan kucing tu rehat...

notatangan: korg pk la sendiri n buat keputusan...pet sendiri masalah sendiri kan...jgn sampai jiran2 mengadu psl kucing kite...xpecially yg duduk kt taman...biar kite selesa kucing pon selesa...=)

7 comments:

UYC said...

adoi kesian plk, lame2 sume kucing mandul dan pupus la kucing kt muka bumi ni.. agknye dinosour pupus sb da di mandul kn kot kekekekeke..

Bit Zamri said...

aku serius tak sampai hati nak mandulkan colo coki selepas tgk sendiri depan mata dorg keluarkan ball tu...huk3..
ehh murah pulaks kt vet melaka..
kt pvd tampin cam mahal laks..
huhu

Hidayati said...

Good info.

APAN said...

penah dengor gak pasal kasi mandul kucing ni...tpi family aku x penah buat pun.satu keje lak nak bawak kucing gi sunat...

elixiroflife said...

Bit xamri, nk tnye..
kat pvd tampin tu mahal berapa ye..
ingt nk survey2 dl~

mike micheal said...

Yg pelik nye kat KL mahal jugak rase nye, 1 2 3 bln apointment then kali ke 4 baru mandulkan tmujanji terakhir..harga bln petama n ketiga smua masing2 30rgt..pastu baru harga kasi plak..

mike micheal said...

Yg pelik nye kat KL mahal jugak rase nye, 1 2 3 bln apointment then kali ke 4 baru mandulkan tmujanji terakhir..harga bln petama n ketiga smua masing2 30rgt..pastu baru harga kasi plak..