Monday, October 31, 2011

pening kepala!!


skang nih aku bz gile...
da nak akhir tahun nih lg byk bende kene setel...
sikit2 nama aku yg naek...

nabila..da key in markah?
nabila...nape xg bengkel?
nabila...da kumpul duit buku teks?
nabila....minggu depan awak bertugas...
nabila...da kumpul sume markah?
nabila...awk kene jadik ajk ***** tau...
nabila...awk kene jadik ajk #### tau...
nabila...awk guru kelas 6d kan...
nabila...jgn lupe kira buku kedatangan...
nabila...tlg isi nama utk sijil2 budak...
nabila...nti kene buat analisa peperiksaan tau...
nabila nabila nabila nabila nabila...


br 3minggu aku jadik guru ganti...
aku rase aku da kene migrain da...adoyai!
tp yg paling syok bila jadik cikgu nih ialah dpt balek awal...
balek sek jek trus aku terbongkang tidur....zzzzzzzz!haha


notatangan: ari rabu nih de interview lagi...wish me luck kawan2!=)

Monday, October 24, 2011

hukum memandulkan kucing...

da lama aku xbuat entri yg berilmiah sikit..
so kali nih aku nk cite psl hukum memandulkan kucing..
mase aku intern kt jbtn veterinar...
aku ade attend seminar pemandulan kucing...
mase tuh pon dorg de argue psl hukum memandulkan kucing nih...
ramai yg berpendapat bahawa kalau da mandulkan kucing...
kucing tuh hilang trus keinginan sex...
jgn trus nk jatuhkan hukum...
kite kene tahu prosedur+faedah+akibat dpd sesuatu perkara...
jgn ikut sedap mulut jek...

harus memandulkan kucing
mmg ade percanggahan pendapat dpd ulama2...tapi JAKIM pernah mengeluarkan kenyataan pada tahun 2002 :

Bahawa mengembiri binatang kesayangan seperti kucing atau anjing hukumnya adalah diharuskan dengan sebab-sebab tertentu iaitu bagi menjaga muslahat ummah.(FelineMalaysia.com)

bagi sesiapa yg ingin mengetahui hukum dgn lebih lanjut...boleh menghubungi mana2 ustaz/ustazah yg berdekatan...=)

faedah memandulkan kucing
ramai yg nak kucing dorg gemuk gebu manja...satu jek cara dia...mandulkan kucing tersebut...mase aku intern...kucing2 yg gemok dtg kt klinik tuh sume da mandul...manja gileeeeeeeeee....

prosedur mandulkan kucing
setiap vet ade cara masing2 nk mandulkan kucing nih...tp basic steps still sama...bagi kucing betina mmg akan bedah n ikat tiub fallopio..n some vets akan buang trus ovari utk elak dpd jangkitan kuman sekaligus myebabkan cancer...utk kucing jantan pulak just potong dia puye balls kt luar tu jek..5minit da siap...kite bukan nk bodohkan kucing tuh atau buat kucing tu lembab...bila mandul...kite prevent kucing dpd pregnant(kucing betina) n jgn jadik liar (kucing jantan)...keinginan sex still ade...kucing still boleh mating...n kite jgn pk keinginan sex haiwan nih sama mcm manusia...24hrs...dorg ade musim2 ok...mcm jugak pemandulan manusia...ade belajar biologi tingkatan 5 raseye...bagi perempuan ikat tiub fallopio(kekal) n bagi laki pon ade jugak(xigat-->mls nk google=p)..tp yg da mandul pon still ade wat sex kan...

keburukan tidak memandulkan kucing
kucing betina ----> sume pon tau kan...kucing betina nih kalau xmandul...asyik beranak jek keje dia...kdg2 kesian gak...betina sekor jantan 5 ekor...how come?hehe...agaknya kucing betina tu da lali asyik kene rogol jek...kite pon kesian tgok kan...kalau da mandul...kucing betina still kene rogol tp xpregnant...ade jugak kes kucing betina keguguran lahir xckup bulan etc...sama mcm manusia...kite nak selamatkan nyawa kucing tu jugak kan..

kucing jantan ----> mase aku kecik2...suke nk bela kucing jantan..sbb kucing jantan xde beranak pinak senang jaga....tidak sama sekali ye...kucing jantan bila da sampai tahap dewasa/tua...dia akan start kencing merata2 utk tanda kawasan dia...n aku br noticed bila CING(kucing aku) kencing merata2...padahal b4 nih dia pandai berak kencing kt luar umah...br aku paham CING da dewasa...so mmg sgt susah...everytime CING masuk umah kene perhati kan dia...kalau dia kencing jugak...kene mop lap bagai...n skang CING da xduduk umah..sbb keje dia jaga kawasan umah aku + kejau betina...siyes rindu zaman tengok CING maen patung anjing laut+bola dia...ayah aku yg bantah sekeras2nya nk mandulkan kucing...hoho..

harga pemandulan kucing klinik kerajaan
utk harga veterinar melaka
kucing betina = rm60
kucing jantan = rm30
klinik swasta lagi mhal dpd klinik kerajaan...siap ade yg kene overnight...n 4 sure ade extra charges kan...tp lau klinik kerajaan pas da siap tuh da boleh amik trus...n pastu ikut jek arahan2 vet...biarkan kucing tu rehat...

notatangan: korg pk la sendiri n buat keputusan...pet sendiri masalah sendiri kan...jgn sampai jiran2 mengadu psl kucing kite...xpecially yg duduk kt taman...biar kite selesa kucing pon selesa...=)

Saturday, October 22, 2011

gangster wannabe!

ok stop cite psl lelaki ensem itu...
never expect, never assume, never ask and never demand. just let it be.
bcoz if it's meant to be, it will be...=))))
ok nih aku cite psl budak kelas aku...
ade satu kelas nih...4D...
aku kene ajar sains...
budak2 dia nakal gile...
nakal yg macam jahat gile...
baru darjah 4 da ckp sial babi bodoh..
pukul2 kawan..pastu siap ckp 'siap ko lepas balek sek..pecah kepala ko'
aku speechless!
leh x aku nak request kt guru besar aku xnak masuk kelas tuh lg??
aku takut nti dorg tumbuk aku pulak...
aku sedih sebab dorg baru jek darjah 4 da perangai mcm tuh...
da besau nti nak jadik ape?samseng?setan?
aku doakn one day dorg akan berubah....
kalau x mmg xjadik org bila besau nanti...


notatangan: any tips how to handle bdk2 yg mcm nih?

Wednesday, October 19, 2011

he is the one...=p

ok...nih sambungan entri b4 nih....
pasal my crush yg xbape nk crush...hehe
since dia masuk sek aku mase lower six...
mmg aku da minat gile2 kt dia...
dia mmg taste aku...forever n ever!haha
mase tu aku suke tgok style dia...
muke dia+baju dia+rambut dia+janggut dia...
sume taste aku!ensem gileeee!!!
mst nti bakal bini dia cun gilak kan...uwaaaa..
n now aku da keje sama sek ngan dia...
semalam aku TERpandang dia...
xberubah langsung..stay ensem stay charming!!cair!!haha
n arinih aku ade wat bende bdoh depan dia...argghh!
mcm ni ceritaye....
kelas sebelah yg aku masuk tuh bising gile...
then aku tgok jadual shub be dia yg masuk...
dlm hati aku ckp dia nih terlupa nk masuk kelas ke..
aku dgn konfiden ye nk g kelas sbelah bajet nk suh budak panggil dia...
sekali dia da ade dlm kelas tuh..
aku pandang dia..dia pandang aku...
dia terkejut aku lagi terkejut..bodoh gile!
rase mcm nk hantuk jek kepala kt dinding...arghh!
aku da nak lupe da kat dia da....
nape dia tetibe mucul balek dlm hidup aku...whyyy?
gile meroyan sorang2...
kalau la dia tau ape ade dlm hati nih??=))))))
(AYAT NK KENE PELEMPANG)


notatangan: hati terseksa...=p..gedik nk mampos...haha

Thursday, October 13, 2011

my crush.....=p

sebenarye ade satu rahsia aku nk bocorkan kt korang sume...
smlm aku ade buat entri aku dpt jadik guru ganti kan...
mase aku daftar diri kt pejabat....
aku jumpe senior yg aku minat mase f4 n f5...terkejut gile!!!
dia pon tkejut tengok aku pandang dia nampak mcm pandang hantu...hahaha
siyes maluuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!
dlm hati aku cakap...ya ALLAH...nape mesti sek sama ngan dia...whyyyyyyyyyy???
n bende yg aku paling malu ialah aku ade fb dia...damnnn!!!
aku rase cm nk remove skang jek...
tp nmpk sgt pulak aku minat dia kan (skang da xminat da)...
argghhhh mmg nmpak stupido skang nih....
da 3hari aku ngajar kt sek tuh...
tempat dia kt blkang aku....
selamaaatt sbb aku xyah pandang muke dia...thanx god!haha
sepatah haram pon aku xde ckp ngan dia...
padahal ngan cikgu laen pon aku xckp sgt pon...hahaha
n dia pon jenis laki yg malu2...hehehe
n tadi aku nk masuk kelas...
demm lg skali...dia yg dalam kelas tuh...
pastu mse nk exchange kelas...
he said something raseye...
tp aku trus masuk kelas xpandang lgsg kt dia...hahahaha!
nampak bodoh gile kan......argghhh!!
rase mcm nk terjun banggunan jek skang!!!
aku harap sgttttt dia xkenal aku langsung!


notatangan: sape2 yg ade crush...sila duduk diam2...pandang dari jauh jek ok!

Wednesday, October 12, 2011

teacher nabila...=p

semalam aku dpt call dpt jadik guru ganti smpai cuti sekolah nih...
pastu trus amik surat trus daftar kt sekolah...
terkejut gile bila tetibe kene daftar diri...
xbersedia langsung!
so semalam byk GPK1 yg ajar aku mcm2 tunjuk tempat aku sume...hehe
da le banyak subjek yg aku kene ajau...
english+PJ+PK+Kajian tempatan+science..
arinih baru aku masuk kelas....
macam2 perangai ok!
baru 1ari mengajar...suara aku da xde...adoi!
mcm2 soalan budak2 nih taye...
yg paling sentap sekali..
'cikgu....tinggi cikgu berapa??'
aku jawap senang...saya bagi awak markah C nanti...nak??hahaha...


notatangan: sakit tekak....hoho

Monday, October 10, 2011

interview kali ke2....


sejak aku da abis blaja nih...
ni br kali ke2 aku interview...
ade 3 interview aku tolak...hohoho
kali nih interview kt ukm kl jabatan anatomi...
lab assistant jek pon...
awal2 lg dorg inform aku nih bkn gaji basic degree...
aku ckap xpe sy nk dtg jugak...haha
dpd aku keje bodoh2 kt kilang pape tah...
baek aku keje yg bidang aku jugak la kan...
at least boleh aku penuhkn resume aku nti...hehe
aku puye konfiden ckp ngan my family aku sorg jek yg interview nti...
sbb puan tuh sdri yg call cite mcm2 ngan aku...
so bajet aku sorg jela...
interview kul10 pagi td...
sesat kt kl...pusing2 kt situ jugak...
padahal kt situ jugak la ukm kl...adoii!
kul940 pagi aku smpai...
sampai2 mak aihhh....aku kire da 8org tmsuk aku...
da le aku xprepare pape...
yela post lab ass jek kan...menyesal!
kt situ jugak aku pk ape yg aku nk kelentong kt dlm nti..
pastu de dtg lg 2org budak...ciss musuh aku da bertambah!
trus badan aku da shaking...
bila sorg da lepas...aku taye...bm ke english?
dia cakap ala bm jek...borak2 jek...
adoiii...aku da susun yg english puye...
trus aku translate ayat karangan pulak...
bdk2 laen rmai yg 30min 20min 15min...
bila tiba turn aku...
pung pang pung pang pung pang....
5min jek!!sedihhh sedihh...
xtau la dpt ke x...
aku da cuba sebaek mungkin...
lau ade rezeki...adela melekat nanti kan...
fighting!!!!


notatangan: jangan putus harapan dengan rahmat ALLAH...=)

Tuesday, October 4, 2011

buncit hilang!



buncit nih kucing aku...
da seminggu da hilang...
mcm xcaye jek buncit da hilang....
xpuas lagi maen ngan dia...
dia nih kuat gile tdo...20jam sehari..
lau usap2 dia tgh tdo...
trus dia bangun g tdo tmpt laen...hehe
dia nih panas baran...
lau dia baran jek...dia mesti menyondol2...haha...
dia sondol sampai ko mtak maaf kt dia...hehe..
ekor buncit kontot dan bulat...comel sgt!
rinduyeeeeeeee kt buncit....
ari tuh CING(my other cat) gaduh ngan buncit...
yela sbb buncit da nak jadik kucing jantan dewasa...
so maybe CING rase terancam...
kdg2 buncit tkt nk balek umah...
tu ke sebab buncit hilangkan diri???sedihyeeee...
akak aku siap ajak sbhyg hajat same2...sob3...
ayah aku da cari 1kampung da..T.T
masih mengharap buncit dijumpai...


notatangan: rase macam hilang anak jek....sob3