Friday, January 14, 2011

ikan laga

ikan nih xde name lg...=)


ni lah baby baru aku...hehe
ari tuh de wat lab pasal kelakuan ikan laga nih...
pastu ass lab bagi bawak balek trus ikan laga tuh...
cepat2 aku cop aku nak..
sebab sekor ikan share 3orang...hehe
tapi aku yg musykil tuh...
ikan aku nih xmkn roti pon...
mbe aku cakap bg mkn roti jek..
pastu aku g beli mknn ikan...
tu pon dia mkn satu jek...
ikan laga nih sbnrye makan ape eg???
pastu aku tukar air gune air mineral..boleh kan?hehe


notatangan: 1st time bela ikan...any tips?

28 comments:

nuriz said...

ikan ni makan cacing beku, tapi kalau nak bg yg jenis tablet/serbuk kecik2 tu pun dia makan jugak.

♔ alice charlotte ♔ said...

nk bela ikan jugak... ^__^

ADfeez said...

hehehe dlu2 ske bela ikan.. tp x larat sbb nk kene cuci aquarium tiap2 bulan.. huhuhu~

latest entri :
Kewl ke main nama Bapak???
Pulak Dah!!!

BuLat i2 CirCLE said...

hamboi..lagak cm org laki..haha..xpe2..t kte test laga ikan kite..tgk ikan sape tngal sisik dlu..hek3.

Scya LollitA said...

dulu kitowg adek bradek bg mkan nyamuk . huhuhuhu

APAN said...

haha...memilih tol ikan tu....
tu bukan ikan laga kot...
tu ikan banda...
haha...

sukahaha said...

ikan laga makan ugat-ugat.. ada jual kat kedai tu.. ugat-ugat kering hehe..

jemput sini yer
blog Matdin

impish_yatie said...

wah..rajinnye..siap bela ikan lg tu!!;) nice..hehehe

+dieabella+ said...

nuriz: tablet tuh dia xmkn pon..hoho

alice charlotte: bela la..bes..hehe

bulat i2 circle: haha..xbaek la..ikan aku baek hati..hehe

scya lollita: tula..tp kt cni xde nyamuk..

apan: ikan laga...ikan banda tu ikan ape?

sukahaha: ugat2 tu ape?hehe

yati: dpt free...aku rembat jela..hehe

APAN said...

bandar la....city...
lmbat2...
haha...

Burp said...

haaa~ g kdai ikan~ ada mkanan dia, serbuk merah kecik2 tuh.. :)

sukahaha said...

makanan dia ugat2 kering.. ada jual kat kedai ikan hehe.

touyakaruma said...

dah periksa air tu okay atau tidak ?

Dah cuba bagi makanan ikan laga jenama Soon Heng ? Buat masa nie yang tu paling murah .

Boleh juga bagi makan cacing kering bernama Tubifex Worms keluaran King Weng . Kandungan protein dier tinggi sehingga 42% .

kalau jenis serbuk boleh ambil Luster tapi kandung protein kurang sikit sekitar 38% .

Ada satu jenis lagi keluaran Big Fish , kandungan proten sekitar 35%
tapi memang banyak . Boleh pakai untuk setahun rasanya .

Ada banyak faktor kenapa haiwan tak nak makan . Disebabkan ikan laga adalah haiwan yang tinggal dalam lopak atau kawasan sawah padi , biasanya boleh hidup tanpa makan dengan lama . Jika tanpa makanan pun dia boleh makan ekornya sendiri.

Bos said...

wah..lama tak tengok ikan ni..dulu masa bos kecik2,ada bela 12 ekor ikan ni..hehe..siap buat bet lagi ngan kawan2..ish2.kejam..

+dieabella+ said...

apan: ape lak lmbt..dia yg slh eja...=p

burp: da beli da...dia xnk mkn pon...hoho

sukahaha: ugat2 tu cacing ke?

touyakaruma:cmne nak periksa air tu ok ke?aku beli mknn ikan jenama sanyu utk ikan laga...dia xmkn pon..hoho

bos: kecik2 mmg byk hobi cmtuh..hehe

NARDtheNERD said...

makan nasik kottt.
gurau okayy.
hehe.

:))

Cik Jari said...

wah..saya salu tak berjaya bela ikan laga..salunya mati serta merta selepas seminggu genap...



saya suka letak cermin dekat dengan ikan...nanti ekor die kembangggggggg...

APAN said...

loh...kene tulis full gak ke...
ok2...ko la mng.haha...

E.d.Y said...

ada makanan khas untuk ikan laga..better g kedai tnya dia sbb kene jaga betul2 ekor dia tu..kalau salah makan, habis ekor dia rosak..

bloggerman said...

cacing beku de jual kt kedai ikan

+dieabella+ said...

nardthenerd: tah2 dia nak mkn char kuew teow kot...hehehe

cik jari: janganlah mati ikan ku sayang...hoho

apan: yeay!!!menang!hehe

edy: baek...mmg nak pegi tp xsempat2...hoho

bloggerman: tula..xsempat lg nk g beli...adoi..

messy_mess said...

ahhha~ bg mkn kucing nuh

sukahaha said...

ugat-ugat tu sama dengan jentik-jentik sama dengan anak nyamuk. benda tu ada jual kat kedai ikan.. selalunya dalam bekas lutsinar berbentuk silinder sebesar ibu jari. tryla tanya orang yang jual makanan ikan tu. tanya jer makanan ikan laga yang jentik2 kering tu hehe..

+dieabella+ said...

azizil: kesian ikan tuh..hehe

sukahaha: ooooooooo...br tau...hehe..xsempat lg nk g pet shop...btapa dlm bilik...

turbinemanlog said...

hobby yg pelik utk perempuan,
ikan laga dulu saya tangkap kat paya je,jenis yg local.

bloggerman said...

teringat masa skolah tangkap ikan laga kat sawahhh

+dieabella+ said...

turbinemanlog: pelik ke?bkn hobi sbnrye...kebetulan dpt free...bela je la..animal lover...=)

bloggerman: hehe..

KELI OH KELI said...

tubifex!!