Monday, January 3, 2011

dosa yang sama


sebelum aku merapu dgn lebih lanjut...
aku nak warning kat korang mcm bese..
nih blog aku so sukati aku le nak tulis ape...paham??
aku bukan alim aku bukan ustazah aku bukan baek hati etc...
tapi entri nih aku wat utk memberi sedikit kesedaran kepada diri aku sendiri n maybe org laen...

pertama!


orang ISLAM memang haram makan babi kan...masyarakat melayu terutamaye mmg jijik gile ar dgn babi nih...nak tengok muke babi tuh rase menyampah gile kan..



tapi korang perasan x??orang melayu terutamaye da xkesah minum arak...g clubbing jadik perkara biasa..dgn alasan pergi clubbing just nak dancing dancing bagai n just minum orange juice..aku tabik spring gile ar...kuat gile iman dorang masuk tempat maksiat cmtuh but still leh kawal hasutan setan..hebat2..waklu!


kedua!


pernah kecoh satu MALAYSIA pasal kes orang melayu/orang ISLAM pegang anjing segala...aku bangga..sebab masyarakat kite ade kesedaran terhadap bende tuh...TAPI padahal bende tuh still samak ke ape ke(sila rujuk ustaz)...tapi xpela..sebab bagi aku ade lagi orang nak take it serious bende tuh..


TAPI korang perasan x??remaja remiji kite skang bila kapel jek mesti pegang tangan mesti peluk pinggang...motif??adakah dorang nak tunjuk dorang tuh tgh bahagia??hipokrito!s far s i noe..menyentuh kulit bukan muhrim itu haram...haram adalah dosa besar..betulkan aku lau aku salah...bila time kapel da wat dosa cmtuh...mcmne nak bahagia bila da kawen nanti??keberkatan tuh da xde..ingat!bahagia tuh milik ALLAH..DIA yg bagi bahagia tu kat kite...kite mesti mendapat keredhaan ALLAH dahulu..tu pendapat aku..

ketiga!

bila cakap pasal berzina...berapa orang akan cakap tentang maruah seorang wanita??kehilangan dara??ape maksud sume tuh...aku pelik...n berapa pulak orang yang akan bercakap tentang dosa2 besar yg da dilakukan??keturunan yg akan dilahirkan??tell me..mane lagi penting?


notatangan: ini hanya pendapat aku..kite masih lagi xdapat membezakan antara adat dan budaya dengan agama ISLAM kite..sebagai remaja yg meningkat dewasa...i am wiser now..i cant just sit tight n watch...semoga kite sume berjaya d dunia n AKHIRAT...=)

13 comments:

Shaofie said...

jemput join segmen saye. mudah je. ala-ala blog review.

http://shaofie.blogspot.com/2011/01/segmen-blog-aku-bukan-privasi-lagi-jom.html

iwan_dextrous said...

nice post..org ptut nmpk bnde yg mereka x nmpk selama nie..


Dextrous cyber life

Ra-kun yang sendiRIAN said...

kunjungan dini hari :)

BezBuddy said...

gud job!

dorg slalu tnjuk y dorg bhgia pdhl xpun..mcm ak xtau..haha!

aReTikZ said...

Nice Bella.. nak kena hempuk orang wat macam tu.. hehe..

cik tomyam said...

entri yang bagus. keep it up :D

APAN said...

da name org melayu...
sanggup mati anak dari mati adat kan?
haha...
sape la cipta pepatah tu...

harap2 kite dijauhkan... :)

acan ketot said...

woo..
mantap...
heee...

indraadiputra said...

like your post,,,i apreciate this,,
follow n visit me freunden

+dieabella+ said...

iwan_dextrous: tau xpe..hoho

ra-kun yang sendirian: thanx...=)

aretikz: thanx..hehe

cik tomyam: thanx...=)

apan: pepatah yg sengal..hehe

acan ketot: thanx...=)

indraadiputra: thanx...=)

Anna said...

salam. nice entry Bella. pndpt akak, org melayu Islam yg minum arak, clubbing, berkepit2 spt org dah kawen & berzina ni... sgt2lah kekurangan ilmu agama.

kita semua jgnlah setakat tgk je, kena menegur face-to-face. xdpt nk tegur dorg pun xpe. tegur keluarga, saudara2, kwn2 rapat kita pun jadilah. sentiasalah ingtkn yg lain agar menegur saudara2nya juga ;)

spt yg Bella tulis... semoga kite sume berjaya d dunia n AKHIRAT...=)

aizasahree said...

good entry... keep it up...

L said...

jom berfikir sejenak..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/jom-berfikir.html