Monday, January 31, 2011

lipan!

aku rase nih mesti bapak dia..hoho

malam semalam dalam pukul10...ayah aku da stat moto nak g warung..aktiviti wajib...mak aku tgh tgok tv ngan dak diea...tibe2 mak aku panggil akak aku..suara mak aku mcm cemas+cool...dlm hati aku mesti ade ape2 nih...aku pon ikut akak aku yg tgedek2 kuar dpd bilik...sekali amik ko...ade lipan besau gile kat dapur!kucing aku lak tgh makan...ape lagi dak diea tarik slow2 kaki kucing aku...kucing aku wajib dselamatkan ok..hehe..akak aku cpt2 suh amik btg mop+ ridsect...tu jela senjata yang ade...cpt2 akak aku ketuk lipan tuh..pastu ridsect kan sekali...bg dia pening...pastu hempap bdn dia dgn kerusi...bende yg xabis2 kuar dpd mulut 'ayah xde ayah xde'..haha...takut wei!...ktorg biau jek kan lipan tuh...tunggu ayah aku amik tindakan selanjutye..setiap 5minit g check lipan tuh ade lg ke x...hehe

dalam pukul 10 lebih...dgr bunyi moto ayah aku...cpt2 aku+dak diea tercongok kat depan pintu...'ayah ayah cepat masuk'...ayah aku mane leh gertak skit...muke da risau gile...'nape nih'...dak diea ckp 'cptla masuk...ayah xde td'...trus ayah aku nak masuk umah xtanggal kasut...haha...aku cakap 'lau ye pon cabutle kasut tuh'...hehe..pastu br ktorg tunjuk lipan tuh...pastu ayah aku amik hammer(lupe BM dia ape) ketuk lagi lipan tuh...pastu ayah aku g buang..aku cakap la 'nape umah kite banyak lipan'..tah2 da beranak pinak da lipan tuh...ayah aku cakap kan musim hujan tu sebab dia banyak...yeke??aku siap syorkan panggil penghapus serangga mcm dlm cite omputih tuh...suh dia tengok 1umah..hehe


notatangan: langkah berjaga2...sume org kene pakai selipar tdo katun2 all the time...=)

Sunday, January 30, 2011

paranormal activity 2...gile seram!!

anjing dia pon mati...sedih...T.T

semalam akak aku br pas abis download movie nih...
akak aku ajak ar tengok same2...
akak aku nih mmg suke cit2 seram nih...
aku pon join le tengok..
mula2 mcm bosan jek..
makin lame makin tinggi bulu roma aku naek...
ending dia mmg unexpected!!
da le nih based on true story kan...
mmg aku xleh terima la...
antu spesies ape tuh??
ape lagi...malam tadi berhimpit tdo 1katil 3org...haha
sambil pejam mata sambil berzikir...
sampai skang aku rase seram lagi...huuuuuuuu..


notatangan: nak download paranormal activity yg 1st pulak....

Saturday, January 29, 2011

bila benci jadi sayang....=)


aku nak tergelak bila aku tulis tajuk cmnih..heeee
entri nih xde kene mgena dengan kekasih gelap ke ape k..
betol la cakap org tua2...
jangan benci sangat nanti jadik sayang..hehe
ade 2 orang blogger yg aku nak mintak maaf sangat2...
sebab aku da TERsalah tafsir dorang..
mereka yg aku nak cite nih ialah akufobia dengan ustazlove

sila terjah blog beliau!hehe

aku kenal akufobia melalui BW...pastu aku ingat lagi...mase mula2 dia komen kat entri aku..memang sentap gile ar..aku xingat pulak dia komen ape..tapi yg pastiye memang aku sentap gile..hehe..dlm hati aku...apesal la mamat nih nak komen kat aku mcm tu...sebok jek..walaupon ape yg dia komen tuh betul..tapi pahit utk ditelan ok..hoho..pastu aku tengok dia komen kat orang laen pon lebih kurang same jek..bila aku buat entri baru..aku cakap matila kalau dia datang komen...mesti komen dia pedas lg nih..mmg aku fobia la dgn dia nih..hehe..dsebabkan ape yg dia komen tuh betol tp pedas..aku pergi la skodeng blog dia..lame2 aku da suke pulak g blog dia..aku LIKE sume entri dia wlaupon xde button like..hehe..entri dia sangat pendek tapi mampat...sume entri dia mcm sipi2 jek nak kene batang hidung sendiri..hehe..pada aku..beliau nih seorang yang sangat matang+xberpura2+baek hati...setiap entri dia mampu mengubah org laen...=)


sila terjah blog ustaz!

mesti korang sume kenal ustaz love kan...aku kenal ustaz pon melalui BW gak..mase tuh aku taye dak diea..

aku: diea..ko kenal x ustaz love ape tah?
diea: penah gak dgr nickname tuh...nape?
aku: dia nih ustaz betol2 ke maen2?
diea: tah...nape lak?
aku: yela..nickname ustaz love..nak love2 pulak..jiwang le tuh..

see...aku puye 1st impression mcm bangang kan..sori ustaz...hehe...bila ustaz da salu sama2 BW...ak pon terpanggil nak bace entri2 beliau...oo br aku tau...ustaz love nih ustaz betol2..hehe..entri beliau pon banyak menyentuh isu2+masalah2 agama..cara penyampaian ustaz sempoi jek...mcm kite2 jugak..sangat senang nak paham n terus mresap dlm jiwa..so kalau korang xpaham ape2...lehla taye ustaz love...hehe...skang ni aku da suke bace blog beliau sebab orang mcm aku nih manele sempat nak g dgr ceramah kan..(ok tpu)..at least bila bace blog beliau leh lah tambah sikit2 ilmu agama aku yg cetek nih...at least jiwa nih xdela kosong sangat kan..thanx ustaz!=)


notatangan: ape 1st impression korang tentang blog aku?=)

Friday, January 28, 2011

4 benda....


nih adalah 4bende yg patot korang pk2 kan utk blog korang...
sebab blog bukan untuk diri ko sendiri jek...
so keselesaan pembaca tuh amat penting ok..hehe

1- widget music
kalau ade blog yg pasang widget music nih...xkesahla yg leh pause ke x...aku mmg susah nak melekat lame2 kat blog tuh...sebab ape??sebab aku bese BW sambil dgr lagu kt winamp/hotfmonline dll...bila yg ade music...aishh...da bunyi 2 3 lagu kat telinga aku...tpaksele aku tutup blog tuh..tapi ikut pendapat masing2 la kan..ade yg suke xpela kan..aku cakap dari segi keselesaan pmbaca yg sama jenis cm aku...heeee...

2- chatbox
kebanyakkan blogger gune shoutmix atau cbox kan...aku prefer shoutmix...senang..tapi cbox pon ok gak...yg aku perasan skang nih...da byk jenis lak chatbox nih...pelik2..kadang2 susah nak tinggalkan jejak..bila aku msk link...dia suh gune http la bagai...pastu xleh nk post la..mcm2...

3- ruangan komen
skang nih da ramai wat ruangan komen yg boleh reply tu kan..bes kan...tapi agak susah utk org buta it mcm aku nih...aku xbape nak geti...jap suh masuk kan email...jap suh masuk link pulak...pastu bila aku post..xde lak aku punya komen..pelik aku...n beseye aku akan ingat mane blog yg senang nak komen mane yg x...kalau yg senang jek nk komen tuh...salu jek aku komen2 entri beliau..lau yg susah tuh...pk 2 3 kali br aku komen...

4- font
font nih sgt penting utk pembaca blog kite...biarlah tulisan tuh jelas dan warna yg sesuai...ade yg kecik nau tulisan dia tuh...nak suh gune kanta ke ape...sakit mata aku nak bace entri beliau..tapi jgnle besau nau plak..agak2la kan...

bila orang selsa bace blog kite..
insyaallah dorang akan datang balek..

notatangan: hepi holiday sume!!=)

Wednesday, January 26, 2011

khamis malam jumaat


yeah!!
da masuk hari khamis...pastu jumaat...pastu holiday!hehe
aku nak tanya korang??
kalau cakap pasal khamis malam jumaat jek...
ape yg korang pk??
dulu otak aku xde pk mende laen..
mesti teringat hantu puye...
naek bulu roma...
sume cite hantu mesti nak khamis malam jumaat kan...
tapi skang baru aku perasan...

mereka: mlm nih khamis malam jumaat kan...bes nih...

aku: mcm pelik...ape yg bes ye...

mereka: malam nih malam sunat la...

aku:ape yg sunat ye malam nih?oooo bace yassin...

pastu pakat gelak ramai2...

mereka:malam nih org da kawen sunat la..

aku: oooooooooooooooooooohooooo...baru aku tau!

aku: eh mane ko tau pulak sunat mlm nih?ko kn x kawen lg?

mereka: general knowledge..haha!

aku sampai skang pelik...ramai yg ckp cmtuh skang...sepatutye org yg da kawen jela yg tau kan...so my conclusion is...mmg ramai da kawen...nikah jek belum kan...nauzubillah...

notatangan: mereka berjaye melucahkan otak aku yg suci nih...hawau!xsuke!

Tuesday, January 25, 2011

kenapa ko PERFECT nau hah??


AWAS!!
ini entri emo...(muke ketat)haha
korang perasan x??
kalau orang tuh kaya jek...
mesti nak ensem...
pastu mesti tetibe genius gile baban...
pastu mesti nak pakai spek(laki idaman)...haha!
pastu mesti tinggi lampai...
pastu mesti pemurah lagi dermawan lagi penyayang...
pastu dan pastu lagi...
sume la sifat mahmudah ade kat dia...haha
same jugak kalau pompuan...
satu pakej...
cantek pastu cun pastu bdn solid cm model pastu pandai pastu kaye...
ramai mempersoalkan kerPERFECTan mereka2 itu..
dunia nih xadil ke?tuhan xadil ke?
ish xbaek ckp cmtuh...g cili mulut sendiri...haha
dari segi luaran jek mereka2 tuh nampak perfect..
cube ko tengok n kenal mereka btol2...
mesti ade KEKURANGAN jugak...
badan da cantek gile tetibe jalan kengkang pulak...
muke ensem tapi telinga terlebih besau pulak...
muke macho tapi lidah terpendek pulak...
mesti ade puye kan...
so BERSYUKUR lah dgn ape yg kite ade...
setiap orang ade kelebihan n kekurangan masing2...


ensemyeeeeee...gulp...gulp...gulp...haha!

notatangan: yang perfect tuh hanya utk DIA...=)

Monday, January 24, 2011

cuti-cuti malaysia!


alhamdulillah...
GA aku da tamat...
hadiah pon da bagi..=)
skang nih aku mmg tgh triple focus kat thesis aku...
masa depan sume bgantung kat thesis tuh...
da byk air mata yg gugur dsebabkan tesis nih...benci!!!!!!!!!!!!!!!!
eh ter emo pulak...
sebenarye aku nak tunjuk jadual field trip aku utk sem ni aka sem akhir..

27/1---->Unit Latihan Anjing Pengesan, Polis DiRaja Malaysia (PDRM) kat cheras...leh tengok abang2 polis skali...erk?..aku xcited gile!

11/2------> pergi mardi serdang tgk collection of germplasm....yang nih no komen...hoho

17/2-------> pergi bukit melawati tengok monyet...mcm bosan jek yg nih...hoho

19/2----->pergi kuala gandah...yg nih aku suke...aku akan pastikan aku dpt naek gajah...nak naek gajah!!!

25/2-27/2---->pergi teluk gorek mersing...again n again...nih kali ke 3 aku pergi...bosan la weii...peliz la tukar tempat laen...nk g pulau!sob3


nih la jadual yg aku akan tempuh..
pack gile kan...
xtermasuk lagi exam midsem tuh...
abisla meletup kepale aku nanti...hoho


notatangan: sape2 suke travel sane sini....sila amik kos biology mcm saya.......=)

Saturday, January 22, 2011

KEPUTUSAN GA belladiea cabutan ke3!


gud morning sume!!
skang jam lappy aku da pukul 10:12 pagi....
but still ade sorang yang xlapor diri kat aku....
so dengan rase suka hati aku....
aku telah buat cabutan yang ke3...
pemenang yang bertuah tuh adalah.........................................

1-



















tahniah!tahniah!tahniah!
kepada pemenang....
sila email kat belladiea@gmail.com butiran2 berikut....

nombor GA belladiea:
nickname:
nyatakan jenis talian: maxis/celcom/digi

seperti biasa....
INGAT!!...anda ade mase 12JAM sahaje utk lapor diri kat aku...
iaitu tepat sebelum 10:30 malam nih...
kalau x...terpaksalah aku cabut undi lagi...


notatangan: seronok pulak dok cabut2 undi nih...hehe

Friday, January 21, 2011

KEPUTUSAN CABUTAN KE2 GA belladiea!

ok seperti yang dijanjikan...
aku terpaksa wat cabutan ke2...
sape yg menang nih memang rezeki korang la...clap3!
ade 3pemenang yang BARU...
mereka ialah.....................................................

1-


2-


3-



tahniah!tahniah!tahniah!
kepada sume pemenang....
sila email kat belladiea@gmail.com butiran2 berikut....

nombor GA belladiea:
nickname:
nyatakan jenis talian: maxis/celcom/digi

seperti biasa....
INGAT!!...anda ade mase 12JAM sahaje utk lapor diri kat aku...
iaitu tepat sebelum pukul3 pagi nih...
alamak!salah timing pulak...
terpaksalah bertapa malam nih sampai kul3 pagi...hehe
kalau xlapor diri..aku cabut undi laen...
harap maklum..=)

notatangan: pix kabur...sila pakai kanta...harap maaf!=)

cabuan kedua akan diadakan!


ok...skang jam lappy aku da kul 12:40 da...
aku janji pukul 12:20 kan...
but still ade 3pemenang yang x lapor diri kat aku...
aku memang saje TRICK korang sume....
aku xsuruh pon folo...
aku xsuruh pon letak LINK aku kat blog masing2...
aku memang nak tengok sape yg alert...
bukan aku xingatkan...
aku siap pergi BW kat blog pemenang...
tapi maybe dorg bz kot...
makneye bukan rezeki dorg...
kepada yg xmenang...
INGAT!!tepat pukul3 petang aku akan buat cabutan kedua...
be alert ok!
kalau ade yg xlapor diri gak...
aku akan teruskan sehingga cabutan ke100...haha!

notatangan: sape yg nak menang??hehe

KEPUTUSAN GA dieabella!

ok2...da sampai maseye....
aku umumkan pemenang2 GA belladiea....
sebab aku xnak tangguh2kan...
takut banyak lak keje nanti kan...
korang berdebar2 ke??
aku lagi berdebar2....haha

nih sume nama peserta...cabutan undi telah dibuat oleh dak diea sambil pejam mata ok...so xde kes pilih kasih tau...hehe

1-



2-


3-


4-


5-


tahniah!tahniah!tahniah!
kepada sume pemenang....
sila email kat belladiea@gmail.com butiran2 berikut....

nombor GA belladiea:
nickname:
nyatakan jenis talian: maxis/celcom/digi

INGAT!!...anda ade mase 12JAM sahaje utk lapor diri kat aku...
iaitu tepat sebelum pukul12:20 tengahari esok....
kalau x..aku cabut undi laen...
harap maklum..
kepada yg xmenang...jgn sedih ok...
maybe xde rezeki kali nih...
tapi alert la takut ade yg xlapor diri kan...hehe
TERIMA KASIH SUME!!!

notatangan: sorilah pix xbape nk berkualiti...tunggu aku beli dslr ok!hehe

GA belladiea sudah tamat!!

dengan rasmiye....
GA belladiea sudah tamat...
jam kat lappy aku da kul5:15 da..hehe
thanx byk2 sape yg da join n sapot GA aku yg pertama nih...
seramai 72 peserta yg da join selama 5hari nih...
pemenang akan ditentukan melalui cabutan undi...
sila KIPAS dak diea skang...hehe
insyaALLAH malam kang aku akan umumkan pemenang2....
so be alert ok...
pemenang ade mase 12jam utk lapor diri kat aku....
kalau x...aku cabut undi laen...
bg peluang kat orang laen...ok...
gd lux sume!!!

notatangan: tengah gulung2 kertas..hehe

Sunday, January 16, 2011

Giveaway belladiea!


nih merupakan GA pertama yg aku nak wat...
GA nih sempena followers aku yg da mencecah 1000..
amik ko sampai followers da 1235 br aku sempat wat...
sori yer kawan2...
aku seru kepada sume follower+gengBW+nuffnangers meh join GA aku nih...

syarat!
1- korang XPERLU folo blog aku tau...aku xnak korang folo sebab semata2 nak join GA nih..xyah susah2 kan diri ok...
2- XPERLU buat entri k..
3- letak LINK blog korang kat komen entri nih jek ok...

hadiah!
1- topup rm10
2- topup rm10
3- topup rm10
4- topup rm10
5- topup rm10

tarikh tutup!
21/01/11 pukul 5 petang k...

pesanan penaja!
1- aku akan update nama peserta dlm ruangan entri nih k..
2- entri nih akan melekat sampai hari jumaat 21/01/11..
3- cara pemilihan pemenang adalah random..

peserta!
3- pura
13- matdin
14- ashraf
16- najwa
18- apan
19- aiman
22- xcyber
24- rush D
27- aisya
29- mr kay
30- burp
43- ghost
49- nkara
50- sinar
56- ieyla
58- sud@is
60- kodet
64- cikmin
69- attoae
72- lily

notatangan: tq pd sume yg salu dtg blog aku nih..nih salah satu tanda phargaan aku kat korang sume..=)

Friday, January 14, 2011

ikan laga

ikan nih xde name lg...=)


ni lah baby baru aku...hehe
ari tuh de wat lab pasal kelakuan ikan laga nih...
pastu ass lab bagi bawak balek trus ikan laga tuh...
cepat2 aku cop aku nak..
sebab sekor ikan share 3orang...hehe
tapi aku yg musykil tuh...
ikan aku nih xmkn roti pon...
mbe aku cakap bg mkn roti jek..
pastu aku g beli mknn ikan...
tu pon dia mkn satu jek...
ikan laga nih sbnrye makan ape eg???
pastu aku tukar air gune air mineral..boleh kan?hehe


notatangan: 1st time bela ikan...any tips?

Wednesday, January 12, 2011

jangan berjanji!


jangan berjanji dengan aku..
sebab selagi ko x tunaikan...
aku akan ingat sampai MATI...
aku akan tarok hati n aku akan ingat...
so sape2 rase da berjanji ngan aku..
sila le tepati janji anda...hehe
diam bukan bermakna aku da lupe...
sebab aku bukan reminder utk ko...
tapi kalau sok aku da xde...
aku HALALkan sume bende yg ko da janji kt aku...=)


notatangan: janji ALLAH itu pasti....

Monday, January 10, 2011

FT FOREVER!!!


aku xtau nak cakap ape pasal AJL25...
biaule org nak cakap aku emo ke x...
tapi yg pastiye aku sesangat sedih..
rase mcm nak menitis air mata jek...T.T
walaupon ramai yg still congrats kat FT...
tp mesti FT rase dia xmenang pape..its nothing...
sebab aku pon rase mcm tuh..sob3
ni status FT..luv u FT!!!



ni pulak pesanan aku utk FT..sila tabahkan hati...=(


ni pulak post2 budak laen...







kepada ana raffali...
congrats sebab u da menang...
but 4 me the real winner is somebody else..sori to say...

notatangan: esok nak g karok lagu HANYUT puas2....T.T

Sunday, January 9, 2011

QUOTES OF THE DAY



its dangerous to make a man ur everything

-cruel love-


ulasan:jangan bagi cinta sume kat dia..at least tinggalkan sedikit utk diri sendiri..yg paling penting cinta kat DiA yg paling utama..biar nanti bila kite kecewa...ade cinta yg laen utk kite..kite tak akan terlalu kecewa..korang tengok la kat sekeliling korang...bila ade yg bagi cinta 100%..saluye dorang akan kecewa..pape pon...biarlah ALLAH tuh segala2ye bagi kite...baru bahagia dunia n akhirat...=)

Friday, January 7, 2011

you are my inspiration!


secara jujurye...aku bukan jenis 'gifted' jenis genius nak mampos...
aku+kembar aku jenis budak yang so so jek...
bukanla pandai sangat pon...
tapi tula kadang2 aku terpikir...
macam mane le aku tetibe ade kat U nih..haha!
tetibe amik kos sc biologi...
padahal dulu time sekolah bio aku salu dapat c kot..hehe
but one thing 4 sure..aku ade somebody yg push aku ke arah tuh...
dalam otak memang da set kene belajar kene berjaya...
'somebody' tuh ialah akak aku yg 2orang tuh...
aku rase aku berjaya sampai skang dsebabkan dorg yg membentuk aku macam tuh...
dsebabkan akak aku masuk matrix masuk U...
aku pon nak ikut skali...
jom tengok profile akak-akak aku...hehe

dorang pon sgt cantek..nak jeles boleh x?

nama: siti khadijah
kelulusan: kolej tech park(lecturer), ukm(master), um(degree), KMM(matrix)

nama: siti rahmah
kelulusan: sek men arab saiyidah khadijah(cikgu), uni al-azhar(degree), kuis(diploma)

dorang ni lah inspiration aku..
aku bangga gile dapat akak yg sehebat nih...
da bayak jasa akak2 aku nih...
da banyak duit dorg abis kat aku...
tq so much...luv u both!


notatangan: tengah kikis duit dorang...hehehe

Thursday, January 6, 2011

ade aku kesah??


BOooRING!!!!!!!!!!!!!(sila sebut dgn nada annoying orange!)

aku rase mcm nak BLAH jek dpd dunia blogger nih...
aku dah xrase HEPI cam dulu...
aku da xrase SERONOK cam dulu...
aku da naek menyampah...
meluat nak mampos...
rase mcm nak pegi muntah jek...

sebab ape???????????

mula2 pasal isu COPYPASTE ke COPYCAT ke ape...
kalau ko tu kesah sangat...
pergi la cek blog sekor2 pastu g hentam sume..
jangan hentam 2 3 jek..
xberjaye kempen ko nanti...ade bran????

pastu pasal isu shawl pulak...
alamak da le aku baru nak bjinak2 nak pakai shawl...
memang pantang nenek moyang aku lau org yg tegur tuh sendiri xbetul...
yg cakap tuh maen bola pakai seluar panjang ke???
sembahyang 5waktu cukup ke??
aku nak tunggu USTAZ LOVE buat entri pasal nih baru aku bace...
sigh!

ape2 la isu yg korang bangkitkan...
hentam menghentam sesame sendiri...
come on la...
dunia blogger jek pon!!
bukan glamor nau pon...sigh!
xkire la ape niat korang...
tapi satu jek aku nak cakap...
BORING!!!!

dulu aku BAHAGIA jek tumpang sekaki dlm dunia blogger nih...
sume mcm adik beradik nak2 geng2 blogwalking...
relax sudah..
ape mau kecoh2...
everyone is getting femes now..haha!

notatangan: whatever!!!

Wednesday, January 5, 2011

blog list 2011....=)


aku macam xpercaye jek da masuk 2011...
since da abis zaman sekolah nih...
aku memang da lupe tarikh...
kadang2 hari ape pon aku xtau...hehe
kan bagus kalau sume ari adalah ari ahad..syok gile!
sempena tahun 2011 nih...
aku nak kemas2 skit blog aku..
mcm serabai jek kan...
so aku wat blog list baru...
aku pecahkan kpd 2kategori...


kategori khas utk kawan2 aku jek..name pon my segale mates..xkesah tadika-mates ke schoolmates ke matrix-mates ke U-mates ke...sume aku taruk bawah nih...++ aku letak skali blog yg aku join GA+contest...senang aku nak tau perkembangan dorg...hehe


yang nih pulak khas utk blog yg aku sukeeeeeeeeee sangat...hari2 aku bukak...b4 nih aku memang hafal URL dorang...some of them aku xfollow pon kot..tp ari2 aku bace..hehe..kalau blog korang xde dlm list..it doesnt mean aku xbace blog korg...aku bace..aku suke entri yg ringan2 jek..sebab otak aku pon jenis ringan..xleh masuk bende berat2...hang..hehe..


notatangan: blog +DIEABELLA+ akan terus bernafas n menyemak dlm dunia blogger nih....=)

Lucky Giveaway by Cik Dya

sila tekan SINI utk join!


kali nih aku ditag oleh FATIN utk join GA nih...GA kali nih by CIK DYA...ade 12 pemenang tuh..chances aku nak menang tinggi tuh...jom join ramai2..tarikh tutup dia 25/o1/11...

aku tag:

notatangan: mane tau bertuah kan...hehe

"GiveAway EdY : Awak Busuk!"

sila tekan SINI utk join!

ari tuh aku da menang GA encik EDY...kali nih aku nak join lagi...baek betul hati beliau nak wat GA terus terusan...hehe...murah la rezeki encik EDY pasni...hehe...baek korang join cepat2...tarikh tutup 11.59AM pada 12/1/2011...jgn tunggu lame2 kang takut terlepas pulak..=)

aku tag:

notatangan: nak menang lagi....pelizzzzzzzzzz!

Monday, January 3, 2011

dosa yang sama


sebelum aku merapu dgn lebih lanjut...
aku nak warning kat korang mcm bese..
nih blog aku so sukati aku le nak tulis ape...paham??
aku bukan alim aku bukan ustazah aku bukan baek hati etc...
tapi entri nih aku wat utk memberi sedikit kesedaran kepada diri aku sendiri n maybe org laen...

pertama!


orang ISLAM memang haram makan babi kan...masyarakat melayu terutamaye mmg jijik gile ar dgn babi nih...nak tengok muke babi tuh rase menyampah gile kan..



tapi korang perasan x??orang melayu terutamaye da xkesah minum arak...g clubbing jadik perkara biasa..dgn alasan pergi clubbing just nak dancing dancing bagai n just minum orange juice..aku tabik spring gile ar...kuat gile iman dorang masuk tempat maksiat cmtuh but still leh kawal hasutan setan..hebat2..waklu!


kedua!


pernah kecoh satu MALAYSIA pasal kes orang melayu/orang ISLAM pegang anjing segala...aku bangga..sebab masyarakat kite ade kesedaran terhadap bende tuh...TAPI padahal bende tuh still samak ke ape ke(sila rujuk ustaz)...tapi xpela..sebab bagi aku ade lagi orang nak take it serious bende tuh..


TAPI korang perasan x??remaja remiji kite skang bila kapel jek mesti pegang tangan mesti peluk pinggang...motif??adakah dorang nak tunjuk dorang tuh tgh bahagia??hipokrito!s far s i noe..menyentuh kulit bukan muhrim itu haram...haram adalah dosa besar..betulkan aku lau aku salah...bila time kapel da wat dosa cmtuh...mcmne nak bahagia bila da kawen nanti??keberkatan tuh da xde..ingat!bahagia tuh milik ALLAH..DIA yg bagi bahagia tu kat kite...kite mesti mendapat keredhaan ALLAH dahulu..tu pendapat aku..

ketiga!

bila cakap pasal berzina...berapa orang akan cakap tentang maruah seorang wanita??kehilangan dara??ape maksud sume tuh...aku pelik...n berapa pulak orang yang akan bercakap tentang dosa2 besar yg da dilakukan??keturunan yg akan dilahirkan??tell me..mane lagi penting?


notatangan: ini hanya pendapat aku..kite masih lagi xdapat membezakan antara adat dan budaya dengan agama ISLAM kite..sebagai remaja yg meningkat dewasa...i am wiser now..i cant just sit tight n watch...semoga kite sume berjaya d dunia n AKHIRAT...=)

Sunday, January 2, 2011

3 elemen penting dalam memasak


wahh!tajuk mcm aku nih chef la pulak kan...haha
aku pernah bgtau kat mak aku...
'mak tau x,kawan org da pandai masak itu ini bla bla'
mak aku lak balas...
'tula xnak belajar masak,masak nih senang jek'
anak mithali lak balas..
'sebab senang la nti da nak kawen baru belajar'
speechless terus mak aku..hehe
ok2 back to the topic..
arinih aku nak share kat korang 3elemen penting dalam memasak..
walaupon aku nih JARANG masak..
but once aku masak sume cakap sedap ok..
so sila percaye dgn entri nih..haha!

pertama = kebersihan!
sume org tau..hygiene hygiene hygiene..ini paling basic..sume bende yg nak masak tuh basuh sebersih bersihye...aku pernah belajar subjek PARASITOLOGY...cara pencegahan dia sume sama..kebersihan semasa memasak...ade kajian mengatakan ibu yg membela kuku aka kuku panjang akan mendapat anak yg lembap..tu pon kalau si ibu tu memasak la..takut nak jaga kuku last2 beli bungkus jela..

kedua = selawat!
aku xtaula ape hukum bende nih...tapi itu yg mak aku ajar..setiap kali nak basuh sayur ayam beras...kene selawat..mak aku salu tegur 'mulut tuh xnampak kumat kamit pon'..aku cakap 'oghang selawat dalam hati'..hehe..mak aku cakap biar berkat skit ape yg kite masak tuh...n aku pk xde salahye...in fact aku cuci muke pon aku selawat..da jadik habit..hehe..bila masak kat hostel aku pesan kt member suh selawat..sume pelik jek..hoho

ketiga = ikhlas!
ini adalah ramuan resipi yg terpenting sekali..cube ko masak dgn ikhlas dgn ko masak dgn xikhlas...mesti rase dia laen..kalau ko masak dlm keadaan xsudi ataupon marah..mesti masakan ko tuh xsedap even ko da salu masak bende tuh..ini terbukti ok..so bila nak memasak tuh pasanglah niat betul2..sambil memasak sambil senyum..baru le awet muda..hehe


notatangan: betul ke nak jage hati laki kene jage perut dia dulu?=)

"Izamir Ridzwan Pendrive GiveAway"

tekan SINI untuk join!


hari nih aku nak join GA by encik IZAMIR RIDWAN..dapat free pendrive tuh...4gb tuh...meh join ramai2...xrugi puye...hehe

aku tag: